Hur många IP-adresser har en router?

En fungerande router använder sig alltid av två IP-adresser. En privat IP-adress gentemot de enheter som använder sig av routern, och en offentlig IP-adress som skickar ut och tar emot information till och från internet.

Vad är en IP-adress?

Begreppet IP-adress kan brytas ner i två olika delar. IP (Internet Protocol) vilket är alla koder/regler som internet programmerats utefter och adress som härstammar från latin och betyder ungefär en plats dit man kan rikta något (Nationalencyklopedin). En enhet med en IP-adress är en enhet som kan ta emot information från internet. Själva IP-adressen är det nummer som enheten använder för att kommunicera med andra IP-adresser på nätet.

Likt människor kan vara olika kända, har IP-adresser en enorm bredd i sin omfattning. En IP-adress kan tillhöra en enskild bluetooth högtalare till en privat mobil, eller ett pdf-dokument som öppnats av färre människor än skribentens familj. Men det kan också vara självaste Googles sökmotor med hundratals miljoner användare varje dag, eller stora webbsidor som Facebook, Twitter eller Youtube.

En IP-adress kan antingen vara statisk, dv.s alltid densamma. Eller dynamisk, vilket innebär att IP-adressen tilldelas först när enheten ger sig ut på internet. Den offentliga IP-adressen på din router är alltid statisk, likaså är alla seriösa webbplatser. De privata IP adresserna som används inuti olika nätverk är vanligtvis dynamiska. Det går dock att ta en av dem utdelade IP-adresserna och omvandla de till statiska adresser kopplade till enheten.

När används inte IP-adresser?

För att IP-adresser ska bli nödvändiga krävs det att internet på något sätt är inblandat. Det är det i nästan alla trådlösa överföringar, men det finns även elektronik som använder sig av analoga eller alternativa överföringsmetoder. Hörlurar med sladd använder sig exempelvis inte av IP-adress därför att där sker överföringen genom att sladden fysiskt isolerar och för över ljudet. Vanliga TV-apparater använder heller ingen IP-adress därför att där sker överföringen genom antenn eller kabel och inte via internet.

Hur fungerar systemet?

Vad krävs för att använda internet?

För att komma ut på internet krävs två saker. En enhet som kan reglerna för hur internet är kodat (IP-protokollet). Samt att enheten har en IP-adress, därför att om den inte har det kan enheten inte kommunicera med övriga internet och då går det inte att surfa.

Människor i dagens samhälle har ganska bra koll på vilka enheter som vet hur man kommunicerar med internet och vilka som inte gör det. En DVD-spelare förväntar vi oss inte särskilt mycket mer av än att den kan spela upp DVD-filmer, medans för en smartphone eller dator är tillgången till internet en självklarhet. Att programmera en enhet så att den förstår det digitala språket är komplicerat, men det är så kopplat till själva varan att funktionen i de flesta fall ses som självklar.

Det vanligaste sättet för att få tillgång till IP-adresser är via internetleverantörer. Deras tjänst består av en fysisk router innehållande den statiska IP-adressen med uppkoppling mot nätet, samt ett antal olika privata IP-adresser som internetleverantören har köpt upp och fått godkännande för. Priset på en internetleverantör bestäms framför allt genom konkurrens med andra internetleverantörer och till viss del genom den privata data som internetleverantörer får tillgång till och kan sälja.

Hur fungerar internetsurfande

Surfande på internet börjar med att de enheter som använder internet skickar sin information till den router (eller mast) som dem är sammankopplade med. Om den privata IP-adressen är dynamisk kommer en IP-adress att tilldelas när routern uppfattar signalen från en enhet inom nätverket, om den är statisk kommer den utvalda IP-adressen att användas.

Routern buntar sedan ihop informationen till ett gemensamt packet som den skickar ut som förfrågningar till de internetsidorna/IP-adresserna som är relevanta. För större sidor finns olika servrar (kallad DNS-servrar) som behandlar informationen och ger tillstånd. Är sidan offentlig ska tillstånd ges, men ibland kan det ta lite tid och ibland inträffar problem i kopplingen mellan DNS-servrarna. När signalen kommer tillbaka från internet delar routern upp informationen i det privata nätverket så att varje del av informationen kommer till sin rätta enhet.

Källor

Kjell & Company:
https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/internet/lokala-natverk/routern
https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/internet/internetanslutningar/hur-funkar-internet

Kaspersky:
https://www.kaspersky.com/resource-center/definitions/what-is-an-ip-address

What is my IP-Adress?:
https://whatismyipaddress.com/ip-basics

Computerworld:
https://www.computerworld.com/article/3043490/what-can-your-isp-really-see-and-know-about-you.html

Nationalencyklopedin (1989)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.