Mobilt bredband Senaste nytt om mobilt bredband

14 juni 2010

Sveriges bästa mobila bredband

Filed under: Okategoriserade — admin @ 20:13

Telenor - Bäst i testTidningen PC för alla har gjort ett test där de åkte runt i Mälardalen och testade samtliga operatörer på ett tiotal platser. Rent geografiskt sett är detta ett dåligt test, men i hänsyn till att cirka 1/3 av Sveriges befolkning bor i detta område tycker vi ändå det kan vara utav intresse som komplement till testet Plus gjorde tidigare detta året.

Till sin hjälp använde man 5 identiska datorer från Lenovo med inkopplat USB-modem från de olika operatörerna. Modemet man valde är det som följde med och har vanlig standardinställning. Mätresultat baseras även i detta test med hjälp av Bredbandskollen, dock är detta också enda referensen man gör.

Mobilt bredband började komma på tal runt 2006 men har slagit igenom stort på senare år och idag finns drygt 1 miljon användare bara i Sverige.

Vinnare i testet blev Telenor som fick 9 av 10 möjliga poäng, detta mycket tack vara att de inte har någon avre gräns på hur mycjet data man får ladda hem, något som dock fler operatörer har hakat på, bland annat paketet Large från tele2.

På delad andraplats kommer Tele2 och operatören 3. 3 får högt betyg för att de i dagsläget är ensamma om ha erbjuda hastigheter upp till 16mbit/s, de delar dessutom nät med Telenor, men har dock ett maxtak på hur mycket data du för utnyttja per månad. Tele2, som får snäppet bättre betyg än 3, får detta tack vare att de erbjuder låg månadskostnad, dock sker detta till bekostnad på ett lågt maxtak i dataöverföring.

Precis som hos testet Plus utförde hamnar net1 på sista plats. Deras nät använder sig utav en annan teknik än övriga vilket ger en geografisk bättre täckning, men då behövs även en stor antenn. Väljer man att använda deras USB-sticka blir täckningen inte alls så bra som man hade önskat.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress