Mobilt bredband Senaste nytt om mobilt bredband

04 mars 2010

Spärr vid 50 euro i datatrafik utomlands

Filed under: Okategoriserade — admin @ 19:56

Efter 1 mars är alla mobiloperatörer enligt en EU-förordning skyldiga att kunna erbjuda sina kunder en spärr som stoppar datatrafik utomlands när kostnaden överstiger 50 euro. Från 1 juli ska dessutom alla kunder som uttryckligen inte tackat nej till denna spärr få den automatiskt.

Spärren fungerar på följande sätt: När kunden nått upp till 80% skickas ett SMS ut och svarar kunden inte på detta ska data-roamingen, datatrafiken mellan olika operatörer, stängas av eller debiteringen upphöra när användaren nått gränsen.

Hur är då läget ute hos de Svenska operatörerna?
Enligt tidningen mobil samt Metro som har kollat runt är det bara Telia som i dagsläget kan erbjuda denna spärr medans övriga fortfarande arbetar med att få fram en fungerande process.

Telia berättar genom presstjänsten att man kan höra av sig till kundtjänst för att aktivera spärren och att övriga kunder får den automatiskt 1 juli.
Tele2 påpekar att de har fått köpa in extra utrustning för att klara av kravet och att allt ska vara uppe och fungera i slutet av mars månad.
Telenor kan inte lova något datum men hoppas att det sker under april.
Tre berättar genom deras presschef Erik Hörnfeldt att de har spärren från och med juli månad.

I dagsläget erbjuder alltså bara 1 av 4 stora operatörer denna spärr, riktigt dåligt och vi hoppas verkligen att de påskyndar sitt arbete med att införa tjänsten. PTS kommer inte agera utan avvaktar kundernas reaktioner och kommer bara överväga ett ingripande om de får upprepade indikationer att någon mobiloperatör saknar denna spärr. Så ni som vill ha denna tjänst och inte har tålamod kan ju meddela PTS, dock lär arbetet hos operatörerna inte förändras utan de verkar jobba med denna fråga så snabbt de kan.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress