Mobilt bredband Senaste nytt om mobilt bredband

24 juli 2010

Datatrafiken ökar explosivt

Filed under: Okategoriserade — admin @ 19:30

Det är pressade tider för mobiloperatörerna då datatrafiken i deras när ökar explosionsartat.

Enligt Ciscos beräkningar ger en bärbar dator upphov till 1300 gånger mer datatrafik än en vanlig mobil. En datorlik mobil, som Sony Ericssons X10 eller Apples Iphone, ger upphov till tio gånger mer trafik än en vanlig mobil.

Det var när den svenska mobiloperatören 3 lanserade sitt mobila bredband för knappt 3 år sedan som en ny trend sattes och alltmer data började skickas i näten. Även Apple:s framgångar med Iphone har ökat på utvecklingen och skjutit användningen av data i mobiler till nya nivåer.

I början kunde telebolagen tjäna stora pengar på denna trafik då deras nät hade överkapacitet, detta har nu dock ändrats och man har åter fått göra investeringar i sina nät för alla klara den efterfrågan som finns. Priset per överförd terabyte har också sjunkit för varje år, något som egentligen inte är alltför chockerande då tekniken möjliggör snabbare överföring.

Många operatörer har nu även ett tak på hur stor mängd data varje användare får överföra per månad. I de flesta fall är detta inget problem utan man vill främst komma åt de få som verkligen utnyttjar deras bandbredd till max.
Enligt Post- och telestyrelsen är det tio procent av användarna som står för 90 procent av all mobil datatrafik. Väldigt ofta handlar det om att de använder det mobila bredbandet för att ladda ned video.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress