Mobilt bredband Senaste nytt om mobilt bredband

19 juni 2010

Bröllopet i Stockholm kräver extra frekvenser

Filed under: Okategoriserade — admin @ 9:29

Inför det kungliga bröllopet denna helg har PTS tilldelat extra frekvensutrymme så att den trådlösa kommunikationen ska fungera normalt i staden.

Behovet av frekvenser ökar dramatiskt vid större evenemang såsom VM i fridrott eller ett kungligt, bröllop berättar PTS, som hållit på att planera inför detta under våren. Det handlar bland annat om att många företag vill använda trådlösa mikrofoner och walkie-talkies.

Tillfälliga tillstånd
Ett 30tal tillstånd har delats ut för radiosändare till drygt 10 olika tv- och mediebolag som har sökt tillfälliga tillstånd. I de flesta fall har samma bolag sökt frekvenser för både trådlösa mikrofoner, mobila videolänkar och kommunikationsradio (walkie-talkie). Dessa utrustningar använder frekvenser i olika delar av spektrumet. 142 frekvenser är tilldelade för trådlösa mikrofoner och så kallad in ear-kommunikation.

Utrymmeskrävande videolänkar
De flesta önskemål om tillfälliga tillstånd har varit enkla att tillgodose, värre har det dock varit för mobila videolänkar som arbetar i 2 GHz-området och där det råder brist på tillgängliga frekvenser. PTS berättar att en enda videokanal kan kräva en bandbredd på uppåt 20 MHz vilket kan jämföras mot talkanaler som ligger runt 25 kHz. Totalt har dock hela 312 MHz extra tilldelats under det kungliga bröllopet för att tillgodose allas behov.

Personal från PTS kommer att finnas på plats för att hantera eventuella störningar som framkommer.

Källa: PTS

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress