Mobilt bredband Senaste nytt om mobilt bredband

28 februari 2011

Bredbandsauktionen igång

Filed under: Okategoriserade — admin @ 19:38

Idag påbörjades auktionen av spektrum i 800Mhz-bandet vilket är attraktivt om man  till exempel vill erbjuda trådlöst bredband eller mobiltelefoni. Auktionen som hålls av PTS, Post- och kommunikationsstyrelsen, och omfattar sex tillstånd (2×5 MHz vardera) och en aktör kan maximalt köpa två tillstånd (2×10 MHz).

Bara efter 1:a dagen är summan av alla högsta buden 913 000 000 kronor.

Auktionen är beräknad att pågå mellan 2 och 10 dagar och omgärdas av stark sekretess. Det enda PTS avslöjar varje dag är hur många budrundor som gjorts samt det högsta budet i varje runda. De som budar vet inte vilka andra företag de budar mot och inte heller hur många det finns.

Jonas Wessel, chef för enheten för spektrumtillstånd på Post- och telestyrelsen, PTS, som håller i auktionen berättar att de inte gjort någon uppskattning på hur många miljarder staten beräknas dra in på auktionsförfarandet men från operatörernas håll har intresset varit stort. Jämför man mot Tyskland och räknar om deras inkomna bud till kronor per invånare kan man gissa att de totala buden kommer inbringa runt 4 miljarder.

800Mhz-bandet användes tidigare till analoga tv-sändningar men sedan Sverige övergick till digitala sändningar kan nu detta nät användas på nytt för andra ändamål.

Tidigast kl. 17 varje dag kan du följa de högst buden hos PTS budsida.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress